19 Mart 1999, Cuma


 

Nusret’e vali engeli 
 

Çanakkale Boğazı'na döşediği mayınlarla 4 düşman zırhlısını saf dışı bırakan ve Mersin Limanı'nda kaderine terk edilen Nusret Mayın Gemisi'nde, dün çeşitli sivil toplum örgütlerince yapılmak istenen etkinlikler, valiliğin izin vermemesi üzerine yapılamadı.

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 84'üncü yıldönümü kutlamaları nedeniyle, Mersin Limanı içinde bulunan Nusret Mayın Gemisi'nin yanında kısa adı MESANDER olan ‘‘Müteşebbüs Esnaf, Sanayici ve İşadamları Derneği’’ tarafından anma toplantısı yapmak ve mevlit okutulmak istendi. Ayrıca, İçel Sanat Kulübü (İSK) ile Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) üyeleri gemiyi ziyaret etmek istediler. Ancak polis, hiçbir gerekçe göstermeden her iki etkinliğe de izin vermedi.

Polisin anlaşılmaz bir tavır içinde olduğunu dile getiren ADD Mersin Şube Başkanı Fethi Karaduman ile İSK Başkanı Ertuğrul Karaoğuz, amaçlarının Ulusal Kurtuluş Savaşı sırasında büyük başarılara imza atmış olan Nusret Mayın Gemisi'nin kaderiyle baş başa bırakılışını kamuoyuna duyurmak olduğunu belirtip buna izin verilmemesine şaşırdıklarını söylediler. MESANDER Başkanı Veysel Dönmez ise yaptığı yazılı açıklamada, ‘‘Çanakkale Zaferi'nin yıldönümü münasebetiyle okutturulacak mevlide, İçel Valiliği'nce alınan güvenlik tedbirleri çerçevesinde yapılmasına izin verilmemiştir. Türkiye'yi ve yüce Türk milletini hak ettiği ileri medeniyet seviyesine ulaştırılmasında ve bu uğurda çalışacağımızı beyan ederiz’’ görüşüne yer verdi.

Çanakkkale Savaşlarında önemli rol oynayan Nusret Mayın Gemisi, savaştan sonra uzun süre yük ve canlı hayvan taşımacılığında kullanıldı. Gemi, 1990 yılında Mersin Limanı 12 nolu rıhtımda hamalların yanlış yükleme yapması sonucu battı. Daha sonra 6 aylık bir çalışmayla denizden çıkartılan gemi kaderine terk edilerek çürümeye bırakıldı. ADD ile İçel Sanat Külübü, kaderine terk edilen geminin müze haline getirilmesini istiyor.
 
 

[Ana Sayfa] [Haber Indeksi]